Energie- en energiereductiebeleid 2017Energie- en energiereductiebeleid 2017

 

Reductiedoelstellingen scope I (gasverbruik en wagenpark)

In 2017 hebben wij als doelstelling om wederom een reductie van minimaal 2% te realiseren door middel van verschillende aanpassingen. We gaan een efficiëntere en kleinere verwarmingsketel laten plaatsen. Daarnaast gaan we de warmetruiendag introduceren; hiermee willen wij de medewerkers bewust maken van de relatie tussen graden op de thermostaat en CO2-uitstoot.

In 2016 zijn we gaan werken met een nieuwe app die het brandstofverbruik van de medewerkers in beeld brengt waarmee we het milieubewustzijn nog extra willen vergroten, dit gaan we dan elke 3 maanden terugkoppelen aan de medewerkers. Hiermee willen wij ook in 2017 een minimale reductie van 1% creëren. 

De enorme reductie die we in 2014 hebben kunnen behalen in scope I hebben we helaas in 2016 niet kunnen doorzetten en hebben wij zelfs moeten constateren dat er een kleine stijging heeft plaatsgevonden. In 2016 hebben wij 3% meer gas verbruikt. Het gasverbruik is voornamelijk afhankelijk van het weer waar wij nu eenmaal geen invloed op uit kunnen oefenen. Vooral de laatste 2 maanden van 2016 was er aantoonbaar meer gasverbruik.  

 

Reductiedoelstellingen scope II (elektra en vliegkilometers)

Helaas hebben we een investeringsstop gehad in 2016 waardoor we geen investering in zonnepanelen en een andere koelmachine kunnen doen.
Wij houden nauwkeurig bij hoeveel er gebruik wordt gemaakt van vliegtickets, voornamelijk naar onze leverancier in Italië. We gaan er in 2017 niet vanuit dat we in het aantal vliegkilometers kunnen reduceren. Er zal namelijk meer tijd gestopt moeten worden in nieuwe productontwikkeling waardoor we vaker bij de leverancier in Italië zullen zijn.

Dit zal zich wel terugbetalen in het aan kunnen bieden van meer energiezuinige oplossingen bij de klant.
In 2016 heeft APAC ruim de doelstelling behaald in de reductie van scope II. 

 

Reductiedoelstellingen scope II I (CO2-uitstoot bij klanten)

Zoals bij scope II al benoemd denken wij de meeste reductie wat betreft CO2-uitstoot bij klanten te kunnen genereren. Het gaat hier dan om het energieverbruik bij onze klanten. Door middel van innovaties en technische ontwikkelingen willen wij bij met name datacenters het energieverbruik reduceren.